De Bosgroep

De Bosgroep
De Bosgroep

Een bosgroep is een vrijwillig samenwerkingsverband tussen zowel openbare als privé boseigenaars en heeft als doel de boseigenaar praktische ondersteuning te bieden bij het beheer van zijn bos. In een bosgroep zijn vele boseigenaars uit de streek verenigd.
Samen met hen werkt de bosgroep mee aan een mooie toekomst voor het Vlaamse bos."Baas in eigen bos", dat is het basisprincipe van de bosgroepen. De bosgroepen informeren adviseren en organiseren, maar de eigenaar beslist steeds zelf over het beheer van zijn bos.
In Vlaanderen zijn momenteel 19 bosgroepen actief. Hierdoor kan elke Vlaamse boseigenaar beroep doen op een locale bosgroep. Meer informatie over de Vlaamse bosgroepen vindt u hier.

Wat heeft de Bosgroep zijn leden te bieden?

Gratis dienstverlening

  • Informatie. De bosgroep beantwoordt uw persoonlijke vragen over de technische, wettelijke en financiële aspecten van bosbeheer.
  • Advies op maat van uw bos. U kunt een afspraak maken voor een terreinbezoek aan uw bos. Het resultaat is een beheeradvies op maat van u en uw bos.
  • Hulp bij uw bosadministratie. De bosgroep helpt u bij het aanvragen van subsidies en kapmachtigingen. Ook het opstellen van een bosbeheerplan kan begeleid worden.

Dienstverlening tegen onkostenvergoeding

  • Betaalbare bosarbeid. U kunt een aanvraag indienen om tegen een voordelige prijs onrendabele werken in uw bos te laten uitvoeren. Voorbeelden zijn: bestrijding woekerende exoten, vrijstellen van jonge aanplantingen, onrendabele dunningen en hakhoutbeheer, aanleg van een bosrand,… De juiste tarievenlijst dient u bij uw bosgroep op te vragen.
  • Organisatie van beheerwerken. De bosgroep coördineert de beheerwerken bij meerdere boseigenaars samen zodat ze voor bos en eigenaar efficiënter en goedkoper worden. Wilt u werken uitvoeren in het bos dan kan de bosgroep die organiseren. U kunt deelnemen aan de gezamenlijke houtverkoop van de bosgroepen indien u hulp wenst bij de verkoop van bomen die u wenst te kappen.
  • Cursussen en excursies. De bosgroepen organiseren jaarlijks tal van cursussen zoals 'kettingzaag, bosmaaier, houten constructies, enz. Leden kunnen hieraan deelnemen tegen een voordelig tarief.

Word gratis lid

Iedere boseigenaar die dit wenst kan gratis lid worden van de bosgroep die actief is in zijn streek. Uw lidmaatschap geeft recht op de dienstverlening van de locale bosgroep.
De contactgegevens van uw bosgroep vindt u hier.

© 2009 Duurzaamhoutgebruik - Webdesign Pure Sign